Categories
Izobraževanje Novice

Ceste polne pločevine, dolge kolone vozil…

Bližamo se vrhuncu poletne turistične sezone. Zato, če se odpravljate na cesto, bodite strpni, saj lahko pričakujete dolge zastoje (ob prometnih nezgodah, pred mejnimi prehodi, pred delovnimi zaporami…). Kaj storiti, ko na cesti obstanemo v zastoju? – Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za […]

untitled

Bližamo se vrhuncu poletne turistične sezone. Zato, če se odpravljate na cesto, bodite strpni, saj lahko pričakujete dolge zastoje (ob prometnih nezgodah, pred mejnimi prehodi, pred delovnimi zaporami…).

Kaj storiti, ko na cesti obstanemo v zastoju?

reševalni pas

– Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (gasilci, reševalci, policija, izvajalci rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe, vlečna služba, …).
– Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.
– Če se eno reševalno vozilo odpelje mimo, še ne pomeni, da se moramo pomakniti nazaj na sredino pasu, saj lahko s tem zapremo pot ostalim interventnim službam! Vedno smo pozorni na dogajanje za nami in skrbimo, da bodo imeli reševalci zagotovljen prost prehod mimo nas – brez da jih mi po nepotrebnem oviramo.

Video:

Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti – DARS

Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti – Vozimo pametno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.