PGD Črnuče

Ekskurzija v Prekmurje

Letos smo se črnuški gasilci podali na izlet v najbolj severovzhodni del naše države – Prekmurje. Ker je bila pred nami dolga pot, polna zanimivih ogledov in dobre hrane, smo odšli že zgodaj zjutraj. Najprej smo se odpravili v DARSov nadzorni center v Dragomlju, kjer smo si ogledali kako poteka nadzor prometa na naših avtocestah in na regionalkah. Sledil je ogled Prostovoljnega gasilskega društva Gornja Radgona. Društvo je operativna enota IV. kategorije, kar pomeni, da so gasilska enota s poklicnim jedrom. Poleg številnega voznega parka, imajo Radgonski gasilci dva čolna, s katerima uspešno posredujejo pri reševanju na in v vodi – torej imajo številčno in dobro izurjeno potapljaško ekipo.

Iz Gornje Radgone nas je pot ob Muri vodila v osrčje Prekmurja. Pripeljala nas je v Šunkarno Kodilo blizu Murske Sobote, kjer smo si ogledali zorenje prekmurske šunke, ki smo jo po končanem ogledu tudi poskusili. Da smo Prekmurje dodobra spoznali je poskrbel lokalni vodič Emil, ki nam je ves čas pripovedoval zanimivosti Goričkega, Ravenskega in Dolinskega. Prekmurje je znano po bučnem olju, zato smo si ogledali tudi oljarno Dajč v Sotini, ki je bila naša naslednja postojanka. Na kmetiji Dajč imajo poleg oljarne še žago, ukvarjajo pa se tudi z biomaso.

Kot se za popotnike spodobi, smo dan zaključili s pravo prekmursko pojedino, ki so nam jo v Filovcih pripravili domačini. Ob domači hrani ter veseli glasbi, ki so jo izvajali gostitelji in seveda naši gasilci, smo lahko tudi zaplesali. Ker smo dan zgodaj začeli in ker je bila pred nami dolga pot nazaj domov, smo se proti Črnučam odpravili v zgodnjih večernih urah. Kljub deževnemu vremenu, je bilo vzdušje na izletu ves čas veselo, razigrano in smeha polno.

Tekst: Mina Dobravc


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *