PGD Črnuče

Vaje črnuških gasilcev

Kot je že v navadi se črnuški gasilci dobivamo vsak torek zvečer v gasilskem domu. Enkrat čistimo opremo, drugič sestankujemo, mnogokrat pa imamo najrazličnejše vaje.
Pretekli torek, 16.7.2013, smo bili še posebno aktivni na področju vaj:

18:00

Na željo krajana smo se odpravili na križišče Ceste Ceneta Štuparja in Primožičeve ul., kjer smo zakurili kup vej, ki so jih ljudje navozili na travnik (nekateri ste velik kup dračja opazili tudi sami). Obenem smo se usposabljali o požarih v naravi ter preizkusili različne tehnike gašenja in gašenje z različnim orodjem – s cevjo in ročnikom, s puhalnikom, …

20:00

Pred gasilskim domom smo se učili postopka kaj storiti, če zagori iz jeklenke s plinom. Izvedeli smo, da je jeklenka, ko je polna, napolnjena s 70% tekoče faze in 30% plinaste faze butan propana, da jeklenka ko je prazna ne eksplodira in da lahko eksplodira le takšna, ki vsebuje vnetljiv plin, vendar mora biti predhodno zelo razgreta, da plin ekspandira.

Nato smo se lotili tudi praktičnega dela, kjer smo gasili ogenj, ki je bruhal iz jeklenke in zapirali ventil ter na koncu izvedli še nekoliko zahtevnejšo vajo – zapiranje ventila na goreči jeklenki, ki se kotali po tleh.

21:00

Vrnili smo se k že pogorelemu kupu vej in tam izvedli napajanje GCGP-1 iz GVC 24/50 ter en napad s srednjo oz. težko peno. Pred tem smo vsi še enkrat – za osvežitev spomina – zagnali črpalko na obeh vozili ter obnovili znanje o penilih in o medmešalniku.


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *