PGD Črnuče

Poletna gasilska šola – Bohinj 2013

Pa je za nami še en nepozaben teden bivanja v poletni gasilski šoli v Bohinju.
Ta se je letos odvijala od 29.06. pa do 06.07.2013.
Tako otroci kot mentorji smo bili vključeni v pestro pripravljen program, katerega namen je bil pričarati otrokom prijetno vzdušje in od njega odnesti tudi nekaj novo pridobljenega znanja.
IMG_3347
Program je zapolnjeval cel dan, kar je pomenilo vsakodnevno rutino vstajanja ob 7.30 uri z bujenjem ob pomoči gasilske sirene. Zaspanost smo pregnali z jutranjo telovadbo in petjem himne ob dviganju zastave. Dežurni so nato zapustili zbor z namenom, da pripravijo vse potrebno za najpomembnejši obrok v dnevu, zajtrk.
Tekom dneva so potekale različne igre: tekmovanja v mnogoboju, od vleke vrvi, do igre preživetja po blatu, iger z vodo, ob vodi itd. Osvojili pa so tudi veščine  preventivca, plavalca, naravoslovca, likovnika, bolničarja, vodiča in novinarja – prilagojenega glede na starost pionirja, mladinca ali pripravnika.
Vsakemu mentorju je bila dodeljena naključna skupina otrok, ki si je nadela izvirno ime  ter prepoznaven pozdrav. Če pa smo že ravno pri tem se moram pohvaliti, da sva s Saro in našo skupino devetih gasilk in gasilcev osvojili številne zmage in se tako povspeli na 2. mesto in skupino ˝ Ekipa da te skipa˝ popeljali do srebra.
Ker pa je potrebno baterije tudi napoliti, brez skrbno pripravljenega kosila kuharice Ančke ni šlo. Ko so bili želodči ponovno polni, smo si nekaj urni prosti čas zapolnili s plavanjem, risanjem, kolesarjenjem ali enostavnim poležavanjem na travi.
Čez dan so sledila nadaljevanja v igrah mnogoboja, večeri pa so vedno zaključili tisto piko na i. Tako smo torkov večer preživeli ob gledanju Madagaskarja kar pod zvezdami.
Večer kasneje smo se odpravili na nočni pohod z baklami do bližnjega pokopališča. Čeprav smo se letos odločili, da kradenja zastave iz sosednjega tabora ne bo, nas je presenetil nepričakovan obisk njih samih, ki nam je naznanil večer kraje zastave. S ponosom lahko povem, da nam je uspelo ubraniti našo in tako z dobro preračunano taktiko uspelo ukrasti na vračilni bitki tudi njihovo.
Priredili smo tudi poročni večer, kjer so se mladi pari podpisovali na poročne liste.
Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na večer, ko si je mesto druge spremljevalke v igri za Miss in Mistra 2013 mentorjev  pridobila naša mentorica Sara a prav tako je isto mesto med otroki zasedla tudi naša mala Lucija.
Ker pa bi blo že prelepo, da bi bilo res nismo mogli ubežati dvem nesrečam in kot zanalašč smo jih bili deležni ravno mi, Črnučani. Med igro smo dobili dva poškodovanca, pionirja Roka, ki si je zlomil roko in mladinca Martina, ki jo je odnesel z zlomljeno ključnico. Kljub temu, da sta morala predčasno zapustiti tabor pa sta nas ves čas spremljala v naših mislih.
Tabor smo zaključili z dežuranjem ob ognju vse do jutranjih ur.
Sledilo je pospravljanje tabora in po kosilu napotitev proti domu.
Preživeli smo nepozaben teden in če bo prihodnje leto le možna ponovna prijava na poletno gasilsko šolo sem prepričana, da bo naša mladina obisk v Bohinju z veseljem ponovila.

Foto in besedilo: Katarina Vračar Gavrilovič (mentorica mladine)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *