PGD Črnuče

Helikoptersko reševanje – obnovitveni tečaj

Dva člana našega društva sta se, 31. maja 2011, udeležila obnovitvenega tečaja »Usposabljanje za uporabo zrakoplovov za potrebe zaščite, reševanja in pomoči – modul B«. Tečaj je namenjen prostovoljnih in poklicnim gasilcem, ki se želijo naučiti pravilnega vstopanja in izstopanja v helikopter, nameščati vedro (Bambi bucket-a) na kljuko helikopterja, pomagati helikopterju potopiti vedro v bazen z vodo, usmerjati helikopter pri pristajanju, skratka naučiti se celoten postopek gašenja s pomočjo helikopterja.

V teoretičnem delu tečaja sva se spoznala z zrakoplovi slovenske vojske (posebej s tistimi, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja: Bell 412, Cougar, Pilatus…) ter nevarnostmi, ki pretijo v bližini helikopterja. Še bolj zanimiv je bil praktični del, kjer smo večkrat poleteli s helikopterjem Cougar in pri tem vadili pravilno vstopanje in izstopanje. Veter, ki ga povzroči vrteči se rotor je tako močan, da človek ne more stati, vse kar ni privezano pa veter odnese.

S pomočjo gasilske cisterne smo imeli tudi možnost napolniti Pilatus-a, ki v svojem trupu nosi 700 litrsko cisterno s pomočjo katere gasi požare.


Posted

in

,

by