PGD Črnuče

Trije gasilci pridobili licenco ITLS basic

1. in 2. aprila so se trije črnuški gasilci udeležili izobraževanja na Igu in ga uspešno opravili. Tako imamo v naših vrstah, poleg skupine odličnih gasilcev-bolničarjev sedaj še 3 člane z priznano mednarodno licenco International Trauma Life Support (ITLS) Basic.

ITLS logo

Že decembra 2010 je MOL, v sodelovanju z Reševalno postajo Ljubljana, organiziral sprejemne izpite za tečajnike, ki bodo lahko opravljali osnovni tečaj za pridobitev mednarodne licence ITLS Basic. Tečaja se je udeležilo okrog 200 ljudi, pogoj za pristop pa je bil uspešno opravljen tečaj za polprofesionalne bolničarje (Izobraževalni center Reševalne postaje UKC Ljubljana). Kljub temu, da se je izpita udeležilo kar 7 črnuških gasilcev, so pristop omogočili le trem – kljub temu, da smo sicer vsi dosegli zahtevano število točk. Na koncu so naredili selekcijo in, izmed vseh kandidatov, izbrali zgolj 32 med katerimi so bili: Luka Bratuš, Lenart Rudel in Uroš Piskar.

ITLS primarni pregled

Poudarek tečaja je na hitrem in sistematičnem pregledu življenjsko ogroženega poškodovanca. Cilj je, da tečajnik v 2 minutah pregleda poškodovanca, ugotovi katere stvari ga življensko ogrožajo in ustrezno ukrepa.

Prvi dan smo obnavljali in dopolnjevali teoretično znanje iz najrazličnejših področij travme, polovico dneva pa smo namenili delavnicam, na katerih smo teoretično znanje, pod vodstvom reševalcev-inštruktorjev ITLS, preizkusili še na praktičnih primerih z najrazličnejšimi scenariji.

Drugi dan je bil skoraj v celoti namenjen praktičnim delavnicam, na katerih se je vsak posameznik preizkusil v vlogi vodje in moral samostojno izpeljati pregled. Nato je sledil še test teoretičnega znanja in praktični prikaz ITLS pregleda pred inštruktorji, ki ga je vsak opravljal samostojno, pod budnim očesom 3 (ali več) “ITLS gurujev”.

Če bi moral oba dneva povzeti, lahko rečem da smo vsi udeleženci več kot zadovoljni, saj smo na tečaju utrdili obstoječe znanje iz prve in nujne medicinske pomoči, predvsem pa smo si nabrali ogromno novega znanja in izkušenj, ki nam bodo prav prišle pri našem delu.


Posted

in

,

by