PGD Črnuče

Tekmovanje prostovoljnih gasilskih društev iz prve pomoči

V sodelovanju z MOL in reševalci – inštruktorji z Reševalne postaje Ljubljana, smo 26. marca 2011 v Črnučah pripravili tekmovanje ekip Prve in nujne medicinske pomoči prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Ljubljana. Na štirih delovnih točkah na območju Črnuč smo pripravili različne scenarije, na katerih je 14 ekip pililo svoje znanje in nabiralo dragocene izkušnje iz nudenja prve in nujne medicinske pomoči.

Da bi bile situacije kar se da realne, so vizažisti “zamaskirali” poškodovance, da so izgledali kot pravi ponesrečenci, reševalci pa so jim dali navodila o njihovih poškodbah.

Nesreča pri podiranju drevesa (1. točka)

Na prvi točki je tekmovalce čakal poškodovan gozdar, ki ga je med podiranjem drevesa zadela veja, pri čemer se mu je del veje zaril v hrbet, zlomljeno pa je imel tudi roko. Potrebno je bilo poskrbeti za fiksacijo tujka, imobilizacijo roke in ponesrečenca pravilno imobilizirati na zajemalna nosila, tako da je bil pripravljen za transport v bolnišnico.

Ključne stvari, ki smo jih trenirali: tujki v telesu, imobilizacija roke in imobilizacja na zajemalna nosila.

Poškodovan gozdar

Poškodba na tekmovanju v “downhilu” (2. točka)

Pri drugem scenariju, so morali gasilci pomagati mlajšemu fantu s sladkorno boleznijo, ki je pri spustu z gorskim kolesom izgubil zavest in zapeljal s proge. Pravilno so mu morali odstraniti čelado, odkriti njegove zdravstvene težave, ustaviti inzulinsko črpalko, mu dati zdravila za zvišanje krvnega sladkorja in ga pripraviti za transport v bolnišnico.

Ključne stvari, ki smo jih trenirali: odstranjevanje čelade, imobilizacija, sladkorna bolezen, prenos ponesrečenca.

Pomoč PGD Tacen nezavestnemu kolesarju

Avtomobilska nesreča (3. točka)

Pri tretji točki so bili gasilci, iz nadzornega centra obveščeni o vozniku, ki je zapeljal s cestišča in pri tem trčil v ograjo. Tekmovalci so morali najprej poskrbeti za varnost ponesrečenca (razlit je bil bencin, olje in akumulatorska kislina), pri tem pa niso smeli pozabiti tudi na lastno varnost (zavarovanje cestišča, airbagi, …). Do nesreče je prišlo, ker je bil udeleženec srčni bolnik in je med vožnjo doživel srčni infarkt. Na srčne težave so namigovale osebne stvari v avtomobilu in žepih ponesrečenca (aspirin, nitroglicerin).

Ključne stvari, ki smo jih trenirali: zavarovanje kraja nesreče, izvlačenje iz avtomobila, srčni infarkt, oživljanje.

Srčni bolnik v ponesrečenem vozilu

Nesreča z večimi udeleženci (4. točka)

Na četrti točki so se gasilci ukvarjali s prometno nesrečo, na kateri je alkoholizirani voznik zadel dva pešca. Ena oseba je bila huje poškodovana (nezavest, odprt zlom golenice), druga pa je tožila zaradi bolečin v ledvenem delu. Gasilcem je delo oteževal voznik, ki je na vsak način želel “pomagati”. Mesto nesreče je bilo potrebno ustrezno zavarovati, odstraniti motečega voznika in pravilno oskrbeti ostale udeležence.

Ključne stvari, ki smo jih trenirali: oskrba večih ponesrečencev, odprti zlom, delo z očividci in udeleženci v nesreči

Nesreča z večimi udeleženci

Rezultati

Čeprav je sodelovalo 14 ekip, smo podelili samo prva tri mesta, vse preostale ekipe pa so zasedle odlično četrto mesto.

  1. PGD Bizovik
  2. PGD Črnuče
  3. PGD Podgorica – Šentjakob
  4. GD Ljubljana mesto, PGD Šmartno ob Savi & Tomačevo, PGD Stanežiče-Dvor, PGD Ljubljana Trnovo, PGD Dravlje, GD Ljubljana-Rudnik, PGD Tacen, PGD Ljubljana-barje, PGD Slape-polje, PGD Ježica, PGD Zgornji Kašelj

Prvi dve ekipi, sta si prislužili možnost nastopa na tekmovanju iz prve pomoči, ki ga bo jeseni v Ljubljani organizirala MOL, kjer bodo medsebojno tekmovale ekipe Rdečega križa in ekipe PNMP.

Zahvala

Posebej bi se radi zahvalili Antonu Posavcu in ostalim inštruktorjem-reševalcem (Reševalna postaja Ljubljana), Mateji Kunc (OZRCO MOL) in vsem našim članom, za vso pomoč pri izvedbi vaje.