PGD Črnuče

Ustavljanje krvavitev

Znanje je potrebno nenehno nadgrajevati in osveževati. Tega se še kako dobro zaveda naš Matic Avsec, ki nam je pripravil kratko predavanje o krvavitvah.

Na kratko bi teme povzeli tako:

Odrasel človek ima v telesu okrog 4-6 litrov krvi. Ob izgubi večje količine krvi (več kot 1L) se lahko pojavi šok, zato je potrebno rano čimprej oskrbeti.

Kompresijska obveza

  1. Takoj naredimo kompresijo (pritisk) direktno na mesto krvavitve; gasilci imamo v torbah rokavice, s katerimi se zaščitimo pred morebitnimi prenosljivimi boleznimi.
  2. S pritiskom na glavno žilo (arterijo) probamo zmanjšati krvavitev, medtem ko še vedno izvajamo kompresijo na mesto krvavitve. Mesta na katerih se to izvaja so: na notranji strani roke (pod pazduhami), v predelu dimelj in na vratu.
  3. Naredimo kompresijsko obvezo: s sterilno gazo prekrijemo mesto krvavitve. Na gazo položimo zvitek povoja ali drug manjši trd predmet (telefon, …), ki bo pritiskal na rano in tako zmanjšal krvavitev. Okrog tega predmeta nato pričnemo s povijanjem. Povijanje ne sme biti pretesno ali prerahlo. Znak za pretesno povijanje je sprememba barve uda pod obvezo (ud pobledi, pomodri ali pordceči). Znak za prerahlo povijanje pa je iztekanje krvi na mestu obveze (npr. cez povoj).
  4. Ud na koncu še imobiliziramo, da zmanjšamo možnosti za dodatne poškodbe na rani in rahljanje obveze. Roko, na primer, položimo v ruto in jo pritisnemo ob telo. Uporabimo lahko tudi ostala imobilizacijska sredstva (opornica, …).
  5. Poškodovanca nato odpeljemo v bolnišnico.

Esmarchova obveza

Esmarchovo obvezo izvajamo zgolj v skrajni sili; ko krvavitve ne moremo ustaviti s kompresijsko obvezo. To se največkrat zgodi ob amputaciji uda. Obveza ne sme biti pretanka (vsaj 5 cm). Lahko zložimo ruto in jo nato tesno povijemo tik nad poškodovanim mestom. S svinčnikom ali drugim pripomočkom poskrbimo, da obvezo močno povijemo, tako da se krvavitev ustavi.

Oskrba amputiranih udov

V primeru, da ponesrečencu odtrga ud (npr. prst na roki, …) najprej zaustavimo krvavitev. Ud shranimo v vrečko. V drugo vrečko nalijemo mešanico vode in ledu (da je temperatura čim bližje 0 stopinjam). Obe vrečki nato damo v tretjo vrečko in jo, skupaj s ponesrečencem, čim hitreje peljemo v bolnišnico. Amputiranih udov nikoli ne shranjujte v ledu, ker pride do omrzlin in nepopravljivih poškodb.


Posted

in

by