PGD Črnuče

Utrinki z 2. mestne vaje ekip prve pomoči in ekip prve in nujne medicinske pomoči

V soboto, 10. septembra se je naša ekipa prve pomoči skupaj z gasilci PGD Bizovik in PGD Podgorica, ekipo skavtov, tabornikov ter ekipami rdečega križa OZRK Ljubljana zbrala pred Mestno hišo v Ljubljani.

Na vajo smo bile, iz gasilskih vrst, povabljene najboljše tri ekipe prostovoljnih gasilcev, ki smo letos sodelovali na vaji prve pomoči v Črnučah. Po pozdravnem govoru organizatorjev dogodka in podžupana Ljubljane, Janija Möderndorferja, smo pričeli z že 2. vajo ekip prve pomoči in ekip prve in nujne medicinske pomoči, ki je potekala v sklopu svetovnega dneva prve pomoči.

1. točka (Križanke): hujša prometna nesreča

Prvo vajo smo pričeli pred ljubljanskimi Križankami, kjer sta bila v prometni nesreči udeležena dva kombija za prevoz ljudi. Šlo je za hujšo prometno nesrečo z več udeleženci. Na točki smo sodelovali skupaj z ekipo tabornikov. Organizirati smo morali vodjo intervencije, postaviti triažne cone, določiti triažerje, nosače in vodje sektorjev.

Zavarovali smo mesto nesreče in se nato lotili triažiranja – postopka pri katerem je potrebno na hitro določiti stopnjo ogroženosti posameznika in ga predati v ustrezno cono (rdečo, rumeno, zeleno ali črno) v nadaljno oskrbo. Čeprav je šlo za našo prvo vajo, smo bili na delovišču dobro organizirani in, kljub kaotičnemu stanju, uspešno izvedli vse zahtevane elemente. Zaradi zmede je sicer prišlo do nekaj manjših napak, vendar so nas ocenjevalci (reševalci in zdravniki) kljub temu pohvalili.

2. točka (Nazorjeva): “zabavna točka” s prikazom povijanja

Druga točka je bila zasnovana tako, da bi na njih tekmovalci pokazali svojo iznajdljivost. En član ekipe je igral ponesrečenca, ostali pa smo morali oskrbeti najrazličnejše poškodbe (poškodbe gležnjev, stegnenic, rane na dlaneh, komolcih in ramenih, rano na glavi, …), ga pravilno namestiti na nosila in prenesti do druge točke.

Na drugi točki, smo morali zložiti vso opremo in, samo s pomočjo trikotnih rut, oskrbeti nov “paket” poškodb, ter ponesrečenca ponovno prenesti do prve točke. Ocenjevali so pravilno povijanje in hitrost. Glede na to, da smo bili med hitrejšimi ekipami, lahko sklepamo da nam je šlo dobro od rok.

3. točka (Zarnikova): potres

V stavbi MOL je prišlo do potresa in večih popotresnih sunkov. Ekipa je morala poskrbeti za evakuacijo stavbe in pravilno oskrbeti večje število ponesrečencev, za kar smo imeli na voljo 10 minut. Vse ponesrečence smo previlno oskrbeli, žal pa nam je zmanjkalo časa za “predajo” vseh pacientov v nadaljno oskrbo. Obliž na to rano so bile pohvale ocenjevalcev, ki so po večini našli več pohval kot pripomb.

4. točka (Dvor): nesreča na vrtu

Na zadnji točki je bil scenarij sledeč: družina je imela kosilo na vrtu. Babica je odšla v stanovanje po juho in, po prihodu na vrt, našla dojenčka nezavestnega zaradi zadušitve s tujkom. V paniki ji je iz rok ušel lonec z juho, zaradi česar je gospa dobila opekline po sprednjem delu telesa.

Dojenčka smo pravilno oskrbeli; odstranili tujek in ga tudi uspešno reanimirali. Gospe smo na rane položili water jel, ki lajša bolečine in pomaga pri hitrejši rehidraciji ožganega dela kože. Reševalci so nam na koncu povedali še nekaj nasvetov (predvsem za oskrbo dojenčka), ki jih sami uporabljajo v praksi.

Zaključek in rezultati

Po zaključenih vajah, smo se ekipe ponovno zbrale pred Mestno hišo, kjer smo prejeli priznanja za udeležbo na vaji. Pohvalili za opravljeno delo in nas povabili k udeležbi prihodnje leto.

Foto: Vane Savinek, OZRK Ljubljana

Črnuška ekipa je bila svojim delom na vaji zadovoljna, še pred uradnimi rezultati. Seveda ni bilo vse izpeljano popolno, vendar smo ponosni na to, da smo pravilno oskrbeli vse ponesrečence kar bi v praksi pomenilo, da bi imela večina od njih najboljše možnosti za okrevanje.  Na torkovi analizi vaje so nas pohvalili, saj je naša ekipa zbrala največje število točk. Prav tako so se odlično odrezali tudi naši kolegi iz PGD Bizovik.

Ogledate si lahko tudi kratek video prispevek, ki ga je na tekmovanju posnela RTV Slovenija.

Zahvaljujemo se organizatorjem in ostalim sotekmovalcem, saj na takšnih vajah lahko utrjujemo svoje znanje, dobimo pa tudi občutek kako bi takšno posredovanje izgledalo v realnosti.

Na koncu bi se še posebej radi zahvalili Špeli Kenda iz OZRK Ljubljana, ki je bila ena gonilnih sil pri organizaciji te vaje, nam pa je pomagala tudi pri pripravi ekipe na tekmovanje. Seveda ne gre pozabiti tudi na Antona Posavca (Reševalna postaja Ljubljana), ki je z nami delil svoje znanje, nasvete in izkušnje.

Galerija

Hvala Blažu Slak (PGD Črnuče), ki nas je ves dan spremljal in slikal, ter Vanetu Savinek (OZRK Ljubljana) za nekaj njegovih fotografij.

Comments

One response to “Utrinki z 2. mestne vaje ekip prve pomoči in ekip prve in nujne medicinske pomoči”

  1. […] s tovrstnimi vajami, saj smo sodelovali na vseh dosedanjih vajah mestne občine Ljubljana (prvi, drugi in […]