PGD Črnuče

Seminar: Penila in njihova uporaba v praksi

V torek, 28. maja 2013 smo se trije gasilci udeležili seminarja z naslovom Penila in njihova uporaba v praksi, ki sta ga organizirala zavod Vizija Varnosti in Gasilska zveza Slovenije. Gašenje požarov nevarnih snovi je še posebno zahtevno, saj jih s samo vodo ne moremo oz. jih zelo težko gasimo. Pri takšnih požarih se zato gasilci poslužujemo gašenja “s peno”, ki je mešanica vode, penila in zraka.

Prvi del seminarja je bil v znamenju teorije. Različni domači in tuji predavatelji so z udeleženci delili svoje znanje s področja penil in nam zaupali tudi precej praktičnih nasvetov, s katerimi so se srečali v praksi. Pregledali in pogovorili smo se o pravilni tehniki nanašanje pene (nežno in nasilno nanašanje), izračunih s katerimi vodja intervencije lahko oceni količino potrebnih sestavin (vode, penila, …). Pregledali smo različne karakteristike penil (organskih in sintetičnih), standarde za določanje ekološke primernosti in še in še.

Ker so vaje zaradi cene penilnih sredstev precej drage smo bili navdušeni, da smo si tehniko gašenja in vpliv različnih penilnih sredstev, v drugem delu seminarja, lahko ogledali na konkretnih primerih. Tako smo na različne načine in z različnimi sredstvi gasili mešanico motornih goriv (60l bencina in dizla) in kasneje še gašenje 20l čistega “špirita”.

Če povzamem, smo na seminarju slišali veliko novih stvari in utrdili naše obstoječe poznavanje o penilih, da bomo na naslednji intervenciji lahko pravilno izbirali pristop, gasilno sredstvo in način gašenja.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *